Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

☆ CreWix ☆

[Artykuł] Kartka z Kalendarza ;-)

Polecane posty

Cześć! Byłem redaktorem na stronie szkoły i opiekowałem się działem "Kartka z Kalendarza". I mi zostały do teraz materiały :-)Napiszcie w komentarzach czy mam takie artykuły publikować CODZIENNIE!?

[Obrazek: 3xU9Qda.png]

Dzisiaj jest dwudziesty-ósmy (28) Lipca i dzięki temu artykułowi dowiecie się co się wydarzyło tego dnia miesiąca ;) ZAPRASZAM!

Tragiczne bombardowanie Hamburga:W ramach operacji "Gomora" ponad 700 brytyjskich bombowców zrzuciło 2300 ton bomb na gęsto zamieszkane dzielnice robotnicze Hamburga. W rozpętanej w wyniku bombardowania burzy ogniowej życie straciło około 40 tys. mieszkańców - w większości były to ofiary zaczadzenia bądź uduszenia w schronach. Tragiczny nalot skłonił władze do zezwolenia na ewakuację miasta. W rezultacie Hamburg opuściło blisko 1,2 mln jego mieszkańców.

Bitwa pod Warszawą:Rozpoczęła się największa bitwa w dziejach wojen polsko-szwedzkich rozegrana w czasie tzw. Potopu szwedzkiego. W walkach brały udział wojska polskie i litewskie pod dowództwem króla Jana Kazimierza z armią szwedzko-brandenburską, dowodzoną przez króla Karola Gustawa i elektora Fryderyka Wilhelma. Bój zakończył się zwycięstwem Szwedów, ale armia polsko-litewska nie została rozbita i zdołała w porę wycofać się na drugi brzeg Wisły, tracąc jedynie niewielką część swojej artylerii.

Wybuch I wojny światowej:Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii, co dało formalny początek wybuchu I wojny światowej, która trwała do 1918 roku. W jej wyniku upadł ukształtowany w XIX wieku ład polityczny, zmieniły się granice wielu europejskich krajów i powstały państwa narodowe, między innymi Polska, Węgry i Czechosłowacja. 

****SUCHAR DNIA****

Co robi Chuck Norris przy ksero?

Kserokopie!

[Obrazek: sucharek_small.png]

Edytowane przez ☆ CreWix ☆
Pomyłka ;)